top of page
Ieškoti
Writer's pictureJaroslavas Akmanovas

Kaip gali atrodyti buhalterinė apskaita netolimoje ateityje? (1 dalis)



Aš užsiimu programavimu nuo 1990 metų. Buvo laikotarpis kai keletą metų nieko neprogramavau, bet vis tiek laikiau “ranką ant pulso” ir domėjausi kas vyksta pasaulyje. Tuo metu į mano akiratį pakliuvo užrašas „4-oji pramonės revoliucija“, kuris mane labai sudomino ir tapo stebėjimo objektu. Aš jau daug metų seku įvykius susijusius su 4-ąja pramonės revoliucija ir kuo toliau, tuo labiau mane žavi tai kas mus laukia netolimoje ateityje, o nemažai dalykų vyksta jau dabar. Aš savo ankstesniame straipsnyje „Kaip 4-oji pramonės revoliucija paveiks buhalterio profesiją“ truputi rašiau apie tai. Šiandien aš noriu pasidalinti savo vizija kaip gali atrodyti netolimoje ateityje įmonės buhalterinė apskaita.

Trys 4-osios pramonės revoliucijos sritys, mano manymu, pilnai pakeis buhalterinę apskaitą kaip ją mes matome šiandien:

  1. Blokų grandinės (Blockchain)

  2. Dirbtinis intelektas ir mašinų mokymasis (AI & Machine Learning)

  3. Daiktų internetas (IoT)

Šios dienos straipsnyje aš paliesiu Blockchain įtaką, o kituose savo straipsniuose pakalbėsiu apie dirbtinį intelektą ir mašinų mokymąsi bei daiktų internetą.

Daugelis žmonių, o gal net didžioji dauguma, mano, kad Blockchain, tai Bitcoin, arba kažkokia krypto valiuta. Ne. Blockchain yra technologija, o krypto valiuta tai produktas sukurtas tos technologijos pagalba.

Ši technologija daro perversmą duomenų saugojime, eliminuojant trečias šalis, tokias kaip notarai, brokeriai ir pan. Tam tikros šalys ją naudoja kadastrinių sutarčių pasirašyme (išvengiant notarus). Daugelis įmonių naudoja šią technologiją perduodant produktų, tokių kaip kava, partijų duomenis (eliminuojant brokerius) ir t.t. Panaudojimo sričių yra laibai daug.

Bet kuomet ši technologija bus pradėta naudoti valstybiniame lygmenyje, turiu omeny VMI, Sodra, Registrų centras ir pan., tuomet pasikeis ir verslo procesų valdymas, vienas iš kurių yra buhalterinė apskaita.

Pavyzdinis scenarijus

Jūs atvažiuojate į parduotuvę ir perkate savo įmonei kanceliarines prekes. Parduotuvės kasos aparatas yra prijungtas prie VMI blockchain sistemos, kuri fiksuoja ūkinę operaciją, t.y. jūsų prekių įsigijimą ir pardavėjo prekių pardavimą.

Prie VMI blockchain tinklo yra prijungta buhalterines paslaugas teikianti įmonė (pvz. Virtualus buhalteris), kuri tvarko jums buhalterinę apskaitą. Įvykus ūkinei operacijai duomenis gauna: VMI; buhalterinių paslaugų įmonė (Virtualus buhalteris); ir jūsų įmonės verslo valdymo sistema, nes ji taip pat prijungta prie šio VMI blockchain tinklo.

Jums nereikės spausdinti kasos čekio, sąskaitos bei perdavinėti jų buhalteriui. Buhalteriui nereikės jų suvedinėti į savo apskaitos sistemą, nes duomenys bus pasiekiami iš VMI blockchain, kurioje yra užfiksuota ūkinė operacija.

Tokiu būdu yra sutaupomas laikas, panaikinama klaidų tikimybė bei, kas svarbiausia, jums sumažėja buhalterinių paslaugų kaštai.


Blockchain yra kaip didžiulė, labai saugi, duomenų bazė, kurioje saugomos visos operacijos. PVM, GPM deklaracijos, iSAF ataskaitos bei kiti dokumentai bus pateikiami vieno mygtuko paspaudimu, nes visi duomenys jau egzistuos blokų grandinėje.

Daugelis iš jūsų sakys, kad valstybė viską matys ir tokiu būdu ji surinks daugiau mokesčių. Taip, aš sutinku su tuo, bet kalba eina ne apie tai. Norime mes to ar ne, progreso nesustabdysi. Mes galime tik adaptuotis, prisiderinant prie jo, ir panaudoti jį savo tikslams pasiekti.

Kitame straipsnyje aš pasidalinsiu mintimis kaip dirbtinis intelektas įtakos buhalterinę apskaitą.

Tuo tarpu ką jūs manote apie tai, kaip blokų grandinės gali paveikti jūsų verslo sritį?

149 peržiūros0 komentarų

Naujausi įrašai

Rodyti viską

Bình luận


bottom of page